Dusky titi slike in dejstva

Mračna titiVeliko se mora biologov naučiti o rdeče trebuhu ali mračnem titiju ( Callicebus moloch ), razen ene stvari - parita se za življenje. Mračni titis v ujetništvu postane besen, če se kdaj loči od svojih zakoncev. Te majhne južnoameriške opice se parijo za življenje. Če ima srečo, lahko to monogamno življenje traja 25 let.

Mračni titis je za preživetje odvisen od gozdov. Ogroženi so zaradi krčenja gozdov v njihovih matičnih državah Boliviji, Peruju, Paragvaju, Kolumbiji, Braziliji in Venezueli. Ljudje jih lovijo zaradi mesa in kože. Njihovi naravni plenilci so velike ptice roparice, vključno z gvajanaškim grebenom in okrašenim jastrebom. Duši titis večino svojega življenja preživijo na drevesih, kar jih odstrani od plenilcev, ki prebivajo v tleh.

Fizični opis

Mračni titi je majhna opica z repom, ki je pogosto dolg ali celo daljši od telesa. Samci običajno rastejo večji in težji od samic, čeprav samice včasih rastejo daljše repove kot moški. Moški zrastejo z dolžino telesa od 30 do 45 cm, medtem ko njihovi repi dosežejo dolžino od 39 do 50 cm. V nasprotju s tem ženske zrastejo le na 29 do 42 cm (12 do 16,5 palcev), dolžina repa pa od 36 do 64 cm (14 do 25,1 palca). Samci tehtajo do 1200 gramov, samice pa le 1020 gramov.

Mračni titis ima črno kožo, ki se kaže v ušesih, obrazih, genitalijah in rokah. Njihova gosta, košasta barva krzna se od posameznika do posameznika razlikuje. Opice so lahko zarjavele rdeče, oranžno rdeče, veverice sive ali kombinacija rdeče in sive. Včasih imajo trebuh, zalizke in krzno notranjih udov svetlejše barve kot hrbet ali repi. Nekateri posamezniki imajo samo enobarvno krzno. Njihove oči so običajno rjave.

Življenjski cikel in vedenje

Mračni titis v glavnem jedo sadje, mlade liste in popke, užival pa bo tudi pajke, žuželke in zapredke žuželk. Zaradi nizke prehranske vsebnosti prehrane morajo opice titi porabiti 2 do 3 ure na dan, da bi preživele. Opice spijo v gnezdih iz trte, ovitih v drevesne veje. Zbudijo se ob zori in naslednjih 12 ur preživijo v aktivnosti, dokler ne najdejo drugega mesta za spanje. Ves dan se tako samci kot samice nenehno kličejo.

Samice rodijo enega samega otroka po 128 do 133 dneh nosečnosti. Samice bodo v tej fazi pojedle več žuželk kot kadar koli v življenju. Tako moški kot ženske pomagajo pri nošenju in zaščiti dojenčkov. Včasih mračne družine titi napadajo druge opice, kot je čopasti kapucini , ki redko ubijajo temne opice titi, vendar so to opazili. Običajno druge vrste opic lovijo manjše od katerega koli vira hrane, ki so ga odkrile. Moški in ženske preživijo velik del dneva med seboj, kar pomaga okrepiti njihovo vez.

Slika mračnega titija Ane Cotta, licencirana pod Creative Commons Attribution 2.0 Generična licenca .

Ključne besede: mreža , rep , dnevno

Kateri živalski vrtovi jih imajo?
Smithsonian National Zoological Park (Združene države)



Opica Dusky titi, rdeče trebuh, titi opica je navedena kot najmanjša skrb. Ne izpolnjuje pogojev za kategorijo, ki je bolj ogrožena. V to kategorijo so vključeni razširjeni in bogati taksoni na Rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN

Države
Brazilija
Nekaj ​​dejstev o
Mračna titi

Teža odraslih : 0,804 kg (1,7688 lbs)



informacije o modrem nosu pitbull

Najdaljša življenjska doba : 26 let



Zrelost žensk: 912 dni

Brejost: 163 dni

Odstavitev: 244 dni



Velikost legla: 1

pol haski pol pomeranjski pes

Legla na leto: 1

Interval med legli: 365 dni

laboratorijska mešanica s kolijem



Teža ob rojstvu : 0,086 kg (0,1892 lbs)

Vir: Starost , licencirano pod DC

Več živali se začne z D