Sloni

Vir slike

Beseda Slon v latinici (kot 'ele' in 'phant') pomeni 'Ogromen lok'. Večina slonov živi na afriških travnikih in v azijskih gozdovih, čeprav sloni lahko živijo v skoraj vseh habitatih, ki imajo zadostne količine hrane in vode. Sloni živijo v skupinah, imenovanih 'črede'. Čredo običajno sestavlja deset samic in njihovih mladičev.



kako veliki so pomeranci

Vse samice v čredi so neposredno povezane z matriarhom, ki je običajno najstarejša in največja samica. Obstajata dve vrsti slonov - afriški slon in azijski slon. Afričan je od obeh večji in tehta do 6 ton. Ne glede na to, kje sloni živijo, ostajajo njihova družbena vedenja in družbene strukture večinoma enake. Afriški slon in azijski slon sta edini preživeli vrsti tiste, ki je bila v prazgodovini raznolika in obljudena skupina velikih sesalcev. Medtem ko imajo azijski sloni in afriški sloni veliko skupnega, se po videzu nekoliko razlikujejo in vsak od njih preti različnim grožnjam za preživetje.



Slon je največja žival, ki živi na kopnem. Sloni so toplokrvni sesalci in pripadniki vrste 'Pachyderm', kar pomeni 'debelokožne živali'. Sloni tvorijo družino 'Elephantidae'. Moški sloni lahko zrastejo do 13 metrov. To je več kot dvakrat višje od dveh visokih človeških bitij. Sloni lahko tehtajo toliko kot enodstropni avtobus - med 10 in 14 tisoč kilogrami.

Slonsko vedenje

Sloni so neverjetna bitja. Jokajo, se igrajo, se smejijo in imajo neverjetne spomine. Sloni so občutljivi na soljude, saj tudi če se slon pritoži, bo celotna družina slonov ropotala in se dotaknila in skrbela zanj.

Sloni, starejši od zrele starosti, so s čredo samo med parjenjem. Znano je, da črede potujejo deset kilometrov ali več, da bi iskale hrano in vodo. Ko sloni potujejo, hodijo zelo tiho v eni datoteki. Mlade slone (teleta) vodijo starejši sloni z repi. Slonova teleta so ves čas blizu mater. Celotna čreda bo zaščitila mlade, če obstaja kakšen znak nevarnosti. Čreda se giblje približno 4 milje na uro in lahko polni več kot 25 milj na uro. Sloni ne morejo teči ali skakati. Lahko pa zelo hitro hodijo in plezajo.

Sloni dišijo, pijejo, jedo in se umivajo s svojimi dolgimi kovčki. Sloni imajo kljove, ki so dolgi zobje iz slonovine. Kljove jim pomagajo do hrane in prenašanja težkih predmetov. Vsi sloni nimajo kljov. Kljove imajo samo moški azijski sloni, medtem ko imajo moški in samice afriški sloni kljove.

Sloni obožujejo vodo in so zelo dobri plavalci. Ko se sloni vročijo, plavajo v jezerih ali rekah ali pa se tuširajo z dolgimi kovčki. Slon se lahko ohladi tudi tako, da se valja v senčnem ležišču blata.

Sloni lahko preplavajo precejšnje razdalje. V globoki vodi držijo debla nad vodo kot periskopi. Sloni s trupi uporabljajo tudi za trobljenje.

Sloni lahko živijo do dobre starosti. V povprečju slon živi med 50 in 70 leti, čeprav je bil najstarejši živi slon star 82 let. Ime mu je bilo 'Raja' in živel je v ujetništvu na Šrilanki.

Slonu so najbližji sorodniki Hyraxes in Sea Cows (dugongi in morske krave). Sloni so povezani tudi s konji, tapirji in nosorogi.

veliki dami, kjer so jih vzredili

Slonova dieta

Slon porabi približno 16 ur na dan za jedo, pijačo, kopanje, brisanje prahu, valjanje, igranje in 3 - 5 ur počitka. Ker slon prebavi le približno 40 odstotkov vsega, kar poje, potrebuje ogromno vegetacije (približno 5 odstotkov telesne teže na dan) in približno 30 do 50 litrov vode. Mladi slon se mora naučiti, kako vodo potegniti v svoje deblo in jo nato naliti v usta. Sloni jedo zelo raznoliko vegetarijansko prehrano, vključno s travo, listi, vejicami, lubjem, sadjem in semenskimi stroki. Med priljubljena živila sodijo: banane, bambus, jagodičevje, mango, kokosi, koruza, grmičevje džungle, sadje palme, sladkorni trs, lesena jabolka in divji riž.

Sloni jedo travo, majhne veje in lubje z dreves. Sloni so še posebej všeč listi z zgornjih vej. Liste dobijo tako, da drevesa z velikimi glavami in telesi potiskajo po drevesih, nato pa lubje dobijo tako, da ga strgajo z ostrimi kljovami.

Sol je bistvenega pomena in slon ji je zelo všeč. Hladno podnebje lahko povzroči, da slona boleče trebuh. Nekateri sloni bodo pred jedjo celo lupili sadje. Sveti tajski beli slon je zelo pozoren na prehranjevanje in ne bo užival hrane, ki je padla na tla in ne bo jedel skupaj s preostalo čredo. Vsebnost vlaknin v njihovi hrani in velike količine zaužitih snovi povzročajo velike količine gnoja.

Ohranjanje slonov

V skladu z Zakonom o ogroženih vrstah je afriški slon naveden kot ogrožena vrsta, azijski slon pa kot ogrožena vrsta. „Ogrožena“ pomeni, da vrsta šteje za nevarno izumrtje v celotnem ali večjem delu njenega območja razširjenosti, „ogrožena“ pa pomeni, da vrsta šteje za ogroženo.