Slike in dejstva o losu, jelenu ali wapitiju

Rdeči jelenRdeči jelen ( Cervus elaphus ) je ena največjih vrst jelenov na svetu. Njegova izjemna velikost je neverjetna, če upoštevamo, da večina njenega habitata zajema številne najhladnejše regije Evrope in Azije. Zaradi tega je zanimivo preučevati življenjski prostor rdečega jelena, njegovo prehrano in njegove fizične lastnosti.

Ogromna velikost rdečega jelena je v veliki meri posledica njegovih večjih od običajnih fizičnih lastnosti.
Ti atributi se razlikujejo glede na spol živali. Stage so običajno dolge od 175 do 230 cm (69 do 91 palcev) in tehtajo od 160 do 240 kg (350 do 530 lb). Košute so ponavadi dolge 160 do 210 cm in tehtajo od 120 do 170 kg (260 do 370 lb). Njihovi repi so tudi nenavadno dolgi. Običajno so dolgi od 12 do 19 cm (4,7 do 7,5).

Poleg tega ima eno največjih sort habitatov na svetu. Rdeči jelen je doma v Evropi, Mali Aziji, na Kavkazu in v gorah Atlas v Afriki. Živi tudi v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Južni Ameriki, ker so ga na ta območja vnesli dobronamerni ljudje. Ta široka geografska razširjenost je ustvarila edinstvene habitate za rdečega jelena. Ti habitati vključujejo gozdna območja, gozdove in travišča. Ta raznolikost habitatov je ustvarila več podvrst jelenov, ki so prilagojene podnebju teh regij.

Njegova prehrana vključuje različne sezonske rastline in trave. Rdeči jeleni radi jedo sezonske trave, lišaje, mah in listje z dreves. Če teh živil ni na voljo, bo Red Deer jedel tudi želod, sadje in oreščke, ki so padli z dreves. Jeleni bodo občasno iskali lizanje soli in druge nahajališča mineralov, da bi ohranili rogove v odličnem stanju.

Imajo več plenilcev, ki zdravo populacijo nadzirajo. Glavni plenilci večine vrst jelenov so ljudje in domači psi. To drži, ker lovci v Evropi, Aziji in Afriki uživajo v lovu na jelene zaradi športa in hrane. S tem se mora spoprijeti tudi Red Deer divji volkovi ki ponavadi lovijo starejše ali bolj bolne živali. Ti plenilci so nadzorovali populacije divjih jelenov po večini sveta.

Rdeči jelen je tudi na pol ogrožena vrsta. To je zato, ker se za številne podvrste jelenov šteje, da so ogrožene. Tako je, ker je pretiran lov in uničevanje habitatov pregnalo številne podvrste jelenov, ki živijo v Aziji in Afriki, v nevzdržna bivalna območja.

Jeleni uporabljajo ta izrazit 'ropot', ki se uporablja za obrambo svojega ozemlja in parjenja pred morebitno invazijo drugih samcev.

Slika rdečega jelena, avtorja Bill Ebbesen, 26. septembra 2009 v Jægersborg Dyrehave na Danskem, licencirano pod Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Elk, jelen, wapiti je naveden kot najmanj zaskrbljujoč (LR / lc) z najmanjšim tveganjem. Ne izpolnjuje pogojev za kategorijo, ki je bolj ogrožena. V to kategorijo so vključeni razširjeni in bogati taksoni na Rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN

Države
Afganistanu , Albanija , Alžirija , Armenija , Avstrija , Belorusija , Belgija , Butan , Bosna in Hercegovina , Bolgarija , Kanada , Kitajska , Hrvaška , Češka , Danska , Estonija , Francija , Georgia , Nemčija , Grčija , Madžarska , Indija , Iran , Irska , Italija , Kazahstan , Koreja, sever , Koreja, Južna , Latvija , Litva , Luksemburg , Makedonija , Mehika , Mongolija , Maroko , Nepal , Nizozemska , Norveška , Pakistan , Portugalska , Romunija , Rusija , Srbija in Črna gora , Slovaška , Slovenija , Španija , Švedska , Švica , Tadžikistanu , Tunizija , puran , Turkmenistan , Ukrajina , Združeno kraljestvo , Združene države in Uzbekistan
Habitati losov, jelenov ali wapitijev
Gozd , Travnik , Grmičasta vegetacija sredozemskega tipa , Grmičevje , Subtropski / tropski suh gozd , Subtropska / tropska vlažna nižina , Subtropski / tropski vlažni Montane , Zmeren gozd , Zmerno travišče in Zmerno grmičevje
Nekaj ​​dejstev o
Rdeči jelen



Teža odraslih : 200 kg (440 lbs)

Najdaljša življenjska doba : 32 let

Zrelost žensk: 852 dni



Moška zrelost: 730 dni

Brejost: 245 dni

Odstavitev: 156 dni



Velikost legla: 1

Legla na leto: 1

Teža ob rojstvu : 10,1 kg (22,22 lbs)



Teža pri odstavitvi: 56,5 kg (124,3 lbs)

Bazalna hitrost presnove: 112 W

Telesna masa: 67 kg (147,4 lbs)

Vir: Starost , licencirano pod DC

Več živali se začne z E