Kit ubijalec na Galapagosu

The Kit ubijalec ali Kit ubijalec (Orcinus orca) je manj znana tudi kot „Blackfish“ ali „Seawolf“. Je največja vrsta oceanske družine delfinov (Delphinidae). Najdemo ga v vseh svetovnih oceanih, od zelo mrzlih arktičnih in antarktičnih regij do toplih, tropskih morjev do tropskih hladnih morja Galapaških otokov.

Orke pridejo na otočje Galapagos v lovskih vožnjah in pogosto jih boste našli v bližini krajev, kjer so morski levi. Orke so videli, kako lovijo delfine in celo Brydejeve kitove. Orke potujejo v znanih skupinah ali strokih, kjer je prevladujoči moški vodja stroka, spremljajo jih dve do štiri samice in mlada orka ali dve.





Orke so vsestranski in oportunistični plenilci. Nekatere populacije se hranijo predvsem z ribami, druge lovijo morske sesalce, vključno z morskimi levi, tjulnji in celo velikimi kiti. Obstaja do pet različnih vrst Orc, od katerih so nekatere lahko ločene podvrste ali celo vrste.

Orke so zelo družabne. Nekatere populacije so sestavljene iz matrilinealnih družinskih skupin (sistem, v katerem ena pripada materinemu rodu), ki so najbolj stabilne od živalskih vrst. Prefinjeno družbeno vedenje, lovske tehnike in glasovno vedenje Ork so opisani kot manifestacije kulture.

Čeprav Orke niso ogrožena vrsta, se nekatere lokalne populacije štejejo za ogrožene ali ogrožene zaradi onesnaženja, izčrpavanja plenskih vrst, konfliktov z ribolovnimi dejavnostmi in plovili, izgube habitata in kitolova. Divjih ork navadno ne štejemo za grožnjo človeku. Obstajajo pa posamična poročila o napadu ujetnikov Ork na njihove vodnike v morskih tematskih parkih.

Orka naj bi bila ena najstarejših vrst delfinov, vendar verjetno ne bo stara toliko kot sama družina (Delphinidae), ki naj bi segala vsaj pet milijonov let nazaj.

Ime 'Orka' (množina 'Orke') so tem živalim prvotno dali stari Rimljani. Izraz 'ork' je bil uporabljen za opis velike ribe, kita ali morske pošasti. Zdaj velja za zastareli ekvivalent za 'Orca'.

mešanica nemškega ovčarja ameriški pitbull terier

Ime 'kit morilec' se pogosto uporablja v splošni angleščini. Vendar pa je od šestdesetih let prejšnjega stoletja 'Orca' vedno bolj priljubljena kot splošno ime za identifikacijo te vrste in zdaj se uporabljata obe imeni. V večini drugih evropskih jezikov se vrsta imenuje Orca.

Orke včasih imenujejo tudi črne ribe, skupine, ki vključuje pilotske kite, pigmejske in lažne kite morilce ter kite z melono glavo. Prejšnje ime vrste je grampus. To se zdaj redko uporablja in ga ne smemo zamenjati z rodom Grampus, katerega edini član je Rissojev delfin.

Značilnosti orke

Orke so izrazito označene, s črnim hrbtom, belimi prsmi in stranicami ter belim madežem nad in za očesom. Teleta ork se rodijo z rumenkastim ali oranžnim odtenkom, ki zbledi v bel. Orke imajo težko in zloženo telo ter veliko hrbtno plavut s temno sivim 'sedlastim obližem' na plavuti zadaj. Moški orke lahko segajo od 6 do 8 metrov (19 - 26 čevljev) in tehtajo več kot 6 ton; poročali so, da so zlasti veliki samci dosegli približno 8 ton. Samice ork so manjše, zrastejo s 5 - 7 metrov (16 - 23 čevljev) in tehtajo približno 5 ton. Največja doslej zabeležena orka je bil moški ob obali Japonske, ki je meril 9,8 metra (32 čevljev) in tehtal več kot 8 ton. Teleta ob rojstvu tehtajo približno 180 kilogramov in so dolga približno 2,4 metra. Zaradi velikih velikosti in moči so Orke najhitrejši morski sesalci, ki pogosto dosežejo hitrost več kot 56 km / h (35 milj na uro).

Za razliko od večine delfinov je prsna plavuti Orke velika in zaobljena ter se uporablja bolj kot veslo kot pri drugih vrstah delfinov. Samci imajo bistveno večje prsne plavuti kot samice. Približno 1,8 metra (6 čevljev) je hrbtna plavut samca več kot dvakrat večja od samic in je bolj trikotne oblike, visokega, podolgovatega enakokrakega trikotnika, medtem ko je hrbtna plavut samice krajša in na splošno bolj ukrivljen.

Odrasli samci Orke so zelo prepoznavni in jih verjetno ne bodo zamenjali z drugimi morskimi bitji. Od daleč v zmernih vodah lahko odrasle samice in mladostnike zamenjamo z različnimi drugimi vrstami, na primer z lažnim ubijalcem ali Rissovim delfinom.

Razmnoževanje kitov orke

Samice ork postanejo zrele pri starosti približno 15 let. Nato imajo obdobja poliestrovnega kolesarjenja (ponavljajoče se fiziološke spremembe, ki jih povzročajo reproduktivni hormoni), obdobja nekolesarjenja pa med tremi in šestnajstimi meseci. Obdobje brejosti je od petnajst do osemnajst mesecev. Samice rodijo enega potomca približno enkrat na pet let. Rojstva se zgodijo kadar koli v letu, najpogostejši meseci pa so pozimi. Teleta dojijo do dve leti, vendar bodo začela jemati trdno hrano približno dvanajst mesecev. Vsi nenehni člani Orca pod, vključno samci vseh starosti, sodelujejo pri oskrbi mladih kitov.

Krave (samice ork) se redijo do 40. leta starosti, kar pomeni, da v povprečju v celotnem življenju redijo pet potomcev. Običajno samice živijo do petdesetih let, vendar lahko v izjemnih primerih preživijo tudi do osemdesetih ali devetdesetih let. Samci postanejo spolno zreli pri starosti 15 let, vendar se običajno razmnožujejo šele pri starosti 21 let. Moški v povprečju živijo do približno 45 let, izjemoma pa do 90 let. Življenjska doba ujetih Ork je bistveno krajša, običajno manj kot 25 let.

Distribucija kitov Orca

Orke najdemo v vseh oceanih in večini morij, vključno (nenavadno za kite) v Sredozemskem in Arabskem morju. Vendar imajo raje hladnejše zmerne in polarne regije. Čeprav so obalna območja včasih opažena v globokih vodah, imajo na splošno prednost pred pelagičnimi okolji.

Obnašanje kitov Orca

Orke lahko preživijo v večini temperatur vode. V indonezijskih in filipinskih vodah so videnja redka. Za celotno svetovno prebivalstvo ni ocen. Lokalne ocene vključujejo 70.000 - 80.000 na Antarktiki, 8.000 v tropskem Tihem oceanu (čeprav tropske vode niso najprimernejše okolje za Orke, velika površina tega območja, 19 milijonov kvadratnih kilometrov, pomeni, da je Ork na tisoče), do 2.000 Japonska, 1500 od hladnejšega severovzhodnega Tihega oceana in 1500 od Norveške. Če dodamo zelo grobe ocene za neobiskana območja, bi lahko skupno število prebivalstva znašalo približno 100.000.

Vzorci selitve Ork so slabo razumljeni. Vsako poletje se isti prebivalci Ork pojavijo ob obalah Britanske Kolumbije in zvezne države Washington. Po desetletjih raziskav še vedno ni znano, kam te živali gredo do konca leta.

temperament nemškega ovčarja iz sable

Orke pogosto dvignejo svoja telesa iz vode v vedenju, imenovanem vohunsko poskakovanje. Vsakodnevno vedenje Orcas je na splošno razdeljeno na štiri dejavnosti: iskanje hrane, potovanje, počitek in druženje. Orke so na splošno navdušene nad svojim druženjem, se ukvarjajo z vedenjem, kot so kršenje, vohunsko poskakovanje in kloftanje po repu.

Orke lahko vidimo tudi v plavanju s pliskavkami, drugimi delfini, tjulnji in morskimi levi, ki so včasih pogost plen. Orke so nenehno v gibanju, včasih na dan prevozijo tudi 160 km (100 milj), vendar jih lahko na splošnem območju vidimo en mesec ali več. Doseg za stroke Orca je lahko do 1300 km (800 milj) ali do 320 km (200 milj).

Orke pogosto kršijo in pogosto dvignejo celo telo iz vode.

Orca The Apex Predator

Orka je plenilec na vrhu (plenilci, ki jih kot odraslih v divjini običajno ne plenijo). Včasih jih imenujejo tudi 'morski volkovi', ker lovijo v čoporih kot volkovi. Orca vsak dan poje 227 kilogramov hrane.

Orke plenijo raznoliko vrsto vrst. Vendar pa posebne populacije kažejo visoko stopnjo specializacije za določene vrste plena. Na primer, nekatere populacije v norveškem in grenlandskem morju se vsako jesen specializirajo za sled in sledijo selitveni poti do norveške obale. Druge populacije na tem območju plenijo tjulnje. V terenskih opazovanjih rezidenčnih kitov severovzhodnega Tihega oceana je losos predstavljal 96% prehrane živali, pri čemer je bil 65% lososa velik, mastni Chinook. Opazili so, da plavajo skozi šole manjših lososovih vrst, ne da bi napadli katero od njih.

Čeprav prebivalci Orcas nikoli niso opazili, da bi jedli druge morske sesalce, je znano, da občasno nadlegujejo in ubijajo pliskavke in tjulnje brez očitnega razloga.

Orke, ki jedo ribe, plenijo 30 vrst rib, zlasti lososa (vključno s Chinookom in Cohojem), sleda in tune, pa tudi morske pse, morske pse morske pse in gladke kladive. Na novozelandskih kitih ubijalcih so opazili tudi lov na škrge. Cilji so tudi glavonožci, kot so hobotnice in široka paleta lignjev in plazilcev, na primer morskih želv.

Skupine Orkas napadajo še večje kite in delfine, kot so kiti Minke, sivi kiti in zelo občasno kitovci ali modri kiti. Orke se običajno odločijo za napad na mlade ali šibke kite. Vendar lahko skupina petih ali več Ork napadne zdrave odrasle kite. Bikovim semenskim kitom se izogibamo, saj so dovolj veliki, močni in agresivni, da ubijejo orke.

Ko lovijo mladega kita, ga skupina Orkas preganja in njegovo mamo, dokler se oba ne izčrpata. Sčasoma Orke uspejo ločiti par in obkrožiti mladega kita ter mu preprečiti, da bi se vrnil na površje, da bi zadihal. Kite se običajno utopi na ta način. Stroki samic kitov semen se včasih lahko zaščitijo pred skupino Ork, tako da oblikujejo zaščitni krog okoli svojih telet z mehurčki navzven. Ta formacija jim omogoča, da z močnimi metilji odganjajo Orke. Lov velikih kitov pa traja veliko časa, običajno nekaj ur. Poročali so tudi o kanibalizmu ork.

prodam samce bluetick beaglov

Druge vrste morskih sesalcev plenijo večino vrst tjulnjev in morskih levov. Mrože in morske vidre lovijo redkeje, severne medvede pa redko.

Orke, ki se prehranjujejo z ribami v severnem Tihem oceanu, imajo zapleten, a izjemno stabilen sistem družbenih skupin. Za razliko od katere koli druge vrste sesalcev, katerih družbena struktura je znana, rezidenčne Orke obeh spolov celo življenje živijo s svojimi materami. Zato društva Orca temeljijo na matrilinah, ki jih sestavljajo ena samica (matriarh) in njeni potomci. Sinovi in ​​hčere matriarha so del linije, tako kot sinovi in ​​hčere teh hčera. Povprečna velikost matrilina je devet živali.

Ker lahko samice živijo do devetdeset let, ni redko, da štiri ali celo pet generacij potujejo skupaj. Te skupine so zelo stabilne. Posamezniki se ločijo od svoje matrilinealne skupine le do nekaj ur naenkrat, da bi se parili ali našli krmo. Nikoli ni zabeležen noben trajni izgon posameznika iz matriline.

Vokalizacija Orca

Tako kot drugi delfini so tudi Orke zelo glasne. Proizvajajo različne klike in piščalke, ki se uporabljajo za komunikacijo in eholokacijo. Vrste vokalizacije se razlikujejo glede na dejavnost. Med počitkom so veliko tišji in oddajajo občasne klice, ki se razlikujejo od tistih, ki se uporabljajo pri bolj aktivnem vedenju.

Matere Orke so opazovali, kako svoje mladiče trenirajo v narečju strok. Mati pri treningu teleta uporablja poenostavljeno različico dialekta strokov, nekakšen baby-talk. To kaže na to, da ima vokalizacija Orca poleg nagona tudi naučeno podlago.

Orke so dobro znane po svojih duševnih sposobnostih. Študije so pokazale, da ima Orca izjemen spomin.

Ohranjanje Orke

Propadanje okolja, izčrpavanje plenskih vrst, konflikti z ribolovnimi dejavnostmi in izguba habitata so trenutno najpomembnejše grožnje Orkam po vsem svetu.

ruski pes gorski medved

Zaloge večine vrst lososa, glavnega vira hrane za prebivalce ork na severovzhodu Tihega oceana, so se v zadnjih letih močno zmanjšale. Na zahodni obali Aljaske in Aleutskih otokov so tudi populacije tjulnjev in morskih levov močno upadle. Če je hrane malo, morajo Orke črpati energijo iz maščobe, kar še poveča učinke onesnaževal. Leta 2005 je ameriška vlada južno rezidenčno skupnost Orcas uvrstila med ogrožene populacije v skladu z Zakonom o ogroženih vrstah.

Hrup zaradi ladijskega prometa, vrtanja in drugih človekovih dejavnosti lahko ovira zvočno komunikacijo in eholokacijo Ork. Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja so bili za odvračanje tjulnjev uporabljeni glasni podvodni zvoki iz ribogojnic. Orke so se nato izogibale okoliškim vodam. Poleg tega je mornarski sonar visoke intenzivnosti postal nov vir stiske za Orcas. Orke so priljubljene pri opazovalcih kitov, kar lahko spremeni njihovo vedenje in stori Orke, še posebej, če se čolni Orkam približajo preveč ali jim preprečijo potovanje.

Orke in ljudje

Potrjenih napadov divjih ork na ljudi je malo. Med dva zabeležena primera spadata deček, ki je bil obtožen med plavanjem na Aljaski, in Orcas, ki je poskušal prevrniti ledene plošče, na katerih je stal fotograf ekspedicije Terra Nova.

Mnogo bolj pogosti kot divji orki, ki napadajo ljudi, so ujetniki, ki napadajo ljudi, bodisi njihove vodnike bodisi vsiljivce. ABC News poroča, da so Orke od sedemdesetih let napadale skoraj dva ducata ljudi.

Za ime 'Killer Whale' bi lahko šteli za nepošteno ime, orke imajo slab ugled, vendar ni tako slabo kot človeški ugled. Orke ubijajo za preživetje in preživetje, ljudje pa ubijajo zaradi športa ali pridobivanja snovi, ki jih najdemo v kitih.

Orke so zelo radovedni kiti in če plavate ali se potapljate z masko, ne zamudite priložnosti, da jih vidite ali celo fotografirate, samo bodite previdni, ker jih ne motite pri vsem, kar počnejo. Seveda ni priporočljivo iti v vodo, če jedo. Ko so ljudje v vodi, se lahko obrnejo, da preverijo in nadaljujejo. Mladi so bolj radovedni kot odrasli.