Večji flamingo

Vir slike

Od šestih vrst plamenov na našem planetu je največji plamen (Phoenicopterus roseus) najpogostejši in najbolj razširjen član družine plamenk.



Veliki flamingo je zlahka prepoznavna, barvita ptičja ptica, ki jo pogosto najdemo skupaj z manjšimi flamingi v velikih slanih jezerih po Afriki.

Te slavne rožnate ptice najdemo v toplih, vodnih regijah na številnih celinah, pojavljajo pa se tudi v Aziji v obalnih regijah Indije in Pakistana, Srednje Amerike, Južne Amerike, Karibov in v Južni Evropi.



Ko se plamenci jatijo skupaj, jih imenujejo 'kolonija' ali 'stojnica'.



Najbližji sorodniki velikega flaminga so čilski flamingo, karibski flamingo in manjši flamingo. Ni podvrste velikega flaminga.

Večje značilnosti flaminga

Veliki flamingo je največja vrsta flaminga in je visok približno 1,5 metra (5 čevljev) v višino in tehta med 2 in 4 kilogrami (4,4 - 8,8 kilogramov). Veliki flamingo ima razpon kril med 1,4 in 1,7 metra (4,5 - 5,5 čevljev). Velika velikost flaminga omogoča, da se potopi v globlje vode kot večina drugih flamingov.

Perje plamenca je rožnato / bele barve, z rdečimi pokrovi kril in črnim primarnim in sekundarnim letalskim perjem. Njihovi dolgi računi za upogibanje navzdol so rožnate barve s črno konico, dolge tanke noge pa so tudi roza. Veliki flamingi imajo nenavadno oblikovane glave na dolgih, vitkih, ukrivljenih vratovih z značilnim zavojem navzdol. Flamingi imajo rumene oči.

Velik plamenišni habitat



Večje flaminge najdemo v različnih morskih habitatih, vključno s slanimi ali alkalnimi jezeri, rečnimi ustji, plitvimi obalnimi lagunami in blatom. Veliki flamingo redko naseljuje območja sladke vode, razen če za kopanje in pitje uporablja sladkovodne odprtine. Veliki flamingi, ki živijo zunaj tropskih pasov, se v zimskih mesecih pogosto selijo v toplejša podnebja.

Večja prehrana s flamingi

Veliki flamingi so vsejedi in hranilniki filtrov. Flamingi se v glavnem hranijo podnevi in ​​z dolgimi nogami in mrežnimi nogami premešajo dno vode, kjer nato račune na glavo pometejo skozi vodo. Račun flaminga ima filtrirno strukturo za odstranjevanje hrane iz vode, preden tekočina odteče.

Voda se vsesava skozi delno odprt račun. Ko ga jezik spet iztisne, vrsta bodic ali lamel ob robu položnice izloči okusen zalogaj znotraj. Običajno se hranijo z glavo, popolnoma potopljeno v vodo, in tako lahko ostanejo do 20 sekund. Flamingi črpajo jezik gor in dol, 5 - 6-krat na sekundo, in jim potiskajo vodo iz kljuna.

modri nos pitbull terier

Flamingi se prehranjujejo tudi z mehkužci, planktonom, raki, drobnimi ribami in ličinkami žuželk. Uživa se tudi rastlinski material, vključno s semeni trave in poganjki, razpadajočimi listi in algami.

Rožnato obarvanost flaminga izhaja iz prehrane kozic in drugih rožnatih rakov.



Perje flamingov je obarvano v lepo rožnato barvo zaradi barvnih materialov, imenovanih karotenoidi, v majhnih kozicah, s katerimi se hranijo. Če kozic ne jedo, jim perje pobledi. Flamingi v ujetništvu so ponavadi blejši od divjih vrst, razen če jim dopolnijo prehrano. V ujetništvu jih hranijo s posebno hrano, ki vsebuje te naravne pigmente, da se zagotovi, da je njihovo perje obarvano.

Večje vedenje flamingov

Veliki flamingi so družabne ptice in živijo skupaj v jatah ali gostih kolonijah s številom med 10 in 12 pticami, na primer na Galapaških otokih, do več kot 20.000 ptic na afriških slanih jezerih. V izjemnih primerih so opazili do 200.000 parov. Te velike jate jim zagotavljajo številčno varnost. Jate ostanejo tesno napolnjene, posamezniki pa jih pred plenilci zaščitijo pred plenilci, medtem ko imajo glave med branjenjem v blatu.

Veliki flamingi so vokalne ptice in med seboj ohranjajo stik, tako da proizvajajo globok zvok, podoben gosi. Med dvorjenjem glasno kličejo, med hranjenjem pa imajo tišji klic.

Te čudovite rožnate obalne ptice so presenetljivo dobre plavalke, vendar uspevajo v plitvih blatnikih in lagunah. Veliki flamingi so izjemen prizor, ko so v letu z iztegnjenim dolgim ​​tankim vratom in iztegnjenimi dolgimi nogami za seboj. Jate med letenjem tvorijo dolge, zadnje črte ali nepravilne oblike.

Flaminge pogosto vidimo na eni nogi. Ta drža naj bi skrita noga ogrevala med perjem. V zelo vročih dneh lahko flamingi stojijo na obeh nogah.

Veliki flamingi niso teritorialne ptice, vendar bodo med gnezditvijo branili svoja gnezda. Veliki flamingi imajo malo naravnih plenilcev, vendar na njihova jajca in piščance plenijo druge ptice, vključno z štorkljo Marabou.

Veliko razmnoževanje flamingov

Veliki plamenci gnezdijo v parih. Gnezda so narejena iz strjenega blata s plitvo vdolbino na vrhu, čeprav je majhen kup kamenja in naplavin, obložen s travo, vejicami in perjem, uporabljen, če blata ni na voljo. Eden od dvojice stoji nad gnezdiščem in z ukrivljenim računom vleče blato med svoje mrežaste noge. Nato blato z računom in nogami stisnemo na svoje mesto. Gnezdo vsakega paritvenega para leži približno 1,5 metra (4,9 čevljev) od sosednjih gnezd, tako da je piščanec varen pred drugimi plemenskimi pari.

Flamingi se razmnožujejo v aprilu in maju, medtem ko se v skupinah zbirajo na obsežnih, toplih, vodnih blatnikih. Flamingi so monogamni, kar pomeni, da pari ostanejo skupaj celo življenje. Na začetku gnezditvene sezone flamingi spektakularno prikazujejo skupinsko prikazovanje sinhroniziranega plesa, prenapetosti, raztezanja vratu in hupanja.

Tako kot vse vrste flamingov tudi samica Velikega flaminga na blatni gomili v plitvi vodi odloži eno samo kredo-belo jajčece. Par za parjenje izmenično inkubira posamezno jajčece. Jajče se izleže po 27 - 31 dneh in starši pomagajo piščancu iz jajčeca tako, da odvlečejo koščke lupine.

Večji piščanci flamingov

Piščanci flamingov so ob rojstvu sive in bele barve in približno 2 leti ne razvijejo rožnate obarvanosti. Piščanca vsaj prve 3 do 4 tedne v celoti hranijo starši, ki izločajo kremasto rožnato tekočino, imenovano „pridelno mleko“, ki prihaja iz zgornjega prebavnega trakta staršev. Vsak od staršev lahko na ta način nahrani piščanca, drugi flamingi pa lahko delujejo kot hranitelji.

Piščanci poletijo po 10 tednih, vendar ostanejo v jaslih še en mesec. Piščanec se rodi z ravnim računom, ki se začne upogibati približno en mesec in lahko pravilno filtrira krmo v dveh mesecih in pol. Presenetljivo je, da lahko odrasli flamingo po svojem 'klicu' najde svojega piščanca od sto ali tisoč drugih piščancev.

Flamingi so popolnoma gojeni pri 2 letih in se lahko parijo pri 3 letih. Večina flamingov se ne bo prvič razmnoževala, dokler ne bodo stari od 5 do 10 let. Flamingi se ne smejo razmnoževati, ko so mokrišča suha in je hrane malo. Nekatera leta v njihovih bazenih za hranjenje mrgoli življenja in na voljo je veliko hrane, s katero lahko nahranijo svoje piščance. V drugih letih pa so bazeni skoraj prazni. Kot rezultat, se flamingi lahko razmnožujejo le, če so razmere ravno pravšnje.

mešanica avstralskega goveda red heeler

Veliki flamingo lahko v ujetništvu doživi starost nad 60 let. Povprečna življenjska doba v naravi je približno 30 - 40 let.


Večje stanje ohranjenosti flamingov

Večji flamingo je IUCN uvrstil med najmanjše skrbi. Čeprav je flamingov veliko in naj bi se na nekaterih območjih povečali, je veliki flamingo občutljiv na spremembe ali motnje na razmeroma omejenem številu gnezdišč. Vzrejni uspeh se pogosto zmanjša zaradi človekovih motenj ali znižanja vodostaja, kar lahko poveča slanost krmišč in tako vpliva na vire hrane.

Podnebne spremembe in njihovi potencialni učinki na morsko gladino in padavine bodo zato lahko v prihodnosti resno vplivale na gnezdišča. Veliki flamingo se dobro ujame v ujetništvu in gnezditvene populacije so trenutno na različnih lokacijah.