Slike in dejstva o svinjski jazbec

Prašičji jazbecPrašičji jazbec ( Arctonyx ovratnik! ) je največji jazbec na svetu, ki je še vedno manjši od nemškega ovčarja. Tehta le 7 do 14 kilogramov. Toda to je hudo bitje, ki bi se ga morali držati stran - tudi drugi svinjski jazbeci. Če ni čas za parjenje pozno spomladi in zgodaj poleti, bodo prašičji jazbeci napadli drug drugega. Japonski jazbeci imajo strašne zobe in oddajajo močan smrad, ko so jezni ali prestrašeni. Ta smrad prihaja iz dveh žlez na obeh straneh anusa.

Nekoč jih najdemo v gozdovih po vsej jugovzhodni Aziji, zdaj pa jih najdemo le v severovzhodni Indiji, Mjanmar , Vietnam , Južni Kitajska , Tajska , Ljudska demokratična republika Laos ( Laos ) in Kambodža . Čeprav so tigri, leopardi, ljudje in njihovi lovski psi edini znani plenilci prašičjih jazbecev, jih Mednarodna zveza za ohranjanje narave uvršča med bližnje ogrožene. Ker je njihov življenjski prostor uničen, se uničijo tudi prašičji jazbeci.

Fizični opis

Svinjski jazbec je ime dobil po prašičasto rožnatem gobcu. V nasprotnem primeru je telo zgrajeno in obarvano kot bolj znani Evropski jazbec ( Meles meles . ) Konformacija spominja na majhnega medveda. Čeprav so na vseh tacah dolgi kremplji, so kremplji na prednjih nogah beli in veliko večji od zadnjih krempljev. Ti kremplji se uporabljajo za kopanje in boj.

Jazbec ima dolgo, belo črtasto temno glavo, ki se zdi majhna glede na velikost telesa. Njihovo krzno je različnih temno rjavih odtenkov v črni barvi, toda njihovi repi so večinoma beli, po možnosti za oglaševanje, da lahko oddajajo vonj, podoben skunkom. Samci so večji od samic. Dolžina moškega telesa, vključno z repom, lahko doseže 67 cm, ženske pa 45 cm.

Vedenje

O naravnem obnašanju divjih prašičev jazbec ni veliko znanega. Živijo večinoma pod zemljo in so nočni. Pod zemljo s svojimi močnimi kremplji in gobcem ustvarjajo jame in rove, včasih pa se znajdejo v lovu na žuželke in majhne sesalce, kot so miši. Ozemlje označujejo tudi z urinom in mošusnimi žlezami na vidnih travah, drevesnih steblih in skalah. Jedo tudi sadje, gomolje in rastlinske korenine. Njihova najljubša hrana je deževniki. Menijo, da divji prašiči jazbec prezimijo od novembra do začetka marca, vendar le redko to počnejo v ujetništvu.

Po parjenju samice prašičev vedno rodijo potomce v začetku marca ali konec februarja. V ujetništvu je brejost vedno šest do osem tednov, ne glede na to, kdaj so prašičevi jazbeci vzrejeni. To kaže na to, da lahko samice v naravi odložijo nosečnost, tako da se mladiči vedno rodijo zgodaj spomladi, ko je na voljo hrana. Ta strategija se pojavlja tudi pri podlasicah, belih dihurjih in evropskem jazbecu. Samice rodijo od dva do štiri mladiče na leglo. Svinjski jazbeci hitro dozorijo in dosežejo velikost odraslih med sedmim in osmim mesecem starosti. Neznano je, kako dolgo živijo prašiči v divjini, v ujetništvu pa lahko z srečo dosežejo 14 let.

Ključne besede: rjav , belo , Črna , črta , roza , kremplje , rep , nočni



Jazbec je naveden kot najmanj zaskrbljujoč (LR / lc) z najmanjšim tveganjem. Ne izpolnjuje pogojev za kategorijo, ki je bolj ogrožena. V to kategorijo so vključeni razširjeni in bogati taksoni na Rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN

Imena za prašičjega jazbeca
Mladi / dojenček prašičjega jazbeca se imenuje 'komplet'. Samice se imenujejo 'svinja', moški pa 'merjasci'. Skupina prašičev jazbec se imenuje 'cete, kolonija, skupina ali podjetje'.
Države
Butan , Burma , Kambodža , Kitajska , Indija , Indonezija , Laos , Malezija , Tajska in Vietnam
Nekaj ​​dejstev o
Prašičji jazbec

Teža odraslih : 10,5 kg (23,1 lbs)



Najdaljša življenjska doba : 16 let



Brejost: 42 dni

Odstavitev: 104 dni

Velikost legla: 3



Teža ob rojstvu : 0,058 kg (0,1276 lbs)

Vir: Starost , licencirano pod DC

Več živali se začne s H