Markhor

Vir slike

The Markhor (Capra falconeri) je največji iz družine koz in ga najdemo v razgibanih gorah srednje Azije, od južne Rusije do redkega gozda Zahodne Himalaje. Markhor najdemo predvsem na severnih območjih Pakistana, zlasti v regijah Chitral, Ghizar in Hunza.



Markorji živijo na nadmorski višini od 500 do 3.500 metrov (od 1.600 do 11.000 čevljev), odvisno od sezone, poletje preživi na višji nadmorski višini, zima pa na nižji nadmorski višini. Markhor je nacionalna žival v Pakistanu.

Markhor Opis



Markhorji merijo v dolžino 132 - 186 centimetrov, visoki so ob rami 65 - 115 centimetrov (26 - 45 palcev) in tehtajo približno 40 - 110 kilogramov (88 - 240 kilogramov). Imajo dolžino repa 8 - 20 centimetrov (3,2 - 8 palcev).

Samci in samice so podobni na videz z rumeno obarvanim plaščem z belimi spodnjicami in črno-belim vzorcem na nogah (moški so svetlejše rjave barve). Na vratu in prsnem košu imajo dolg, kosmat bel krzno, ki lahko zraste precej dolgo, in obraz črne barve.

ruska pasma napadalnih psov

Tako moški kot ženska markhor imata rogove v obliki zamaška, ki lahko pri samcih zrastejo do 160 centimetrov (63 palcev), pri ženskah pa do 25 centimetrov (9,8 palca). Rogovi na markhorju so lahko ravni ali odsevajo navzven, odvisno od podvrsta. Samci imajo na bradi dolgo brado.

Markhor Habitat

Markhor ima raje sušne habitate v redkih gozdovih, tudi v zmernih gozdovih Srednje Azije. Markhorji se skušajo izogniti globokemu snegu.

Markhorjeva dieta

Markorji poleti pasejo živali, pozimi pa brskajo po živalih. Dieta markhors je sestavljena iz gomoljev trave, listov in druge vegetacije. Tako kot kozorogi stojijo na zadnjih nogah, da bi jedli listje in poganjke z dreves. Markhor hrani vsak dan 8 - 12 ur in je navadno aktiven ves dan, razen nekaj ur sredi dneva, ko počiva in prežvekuje.

Markhorjevo vedenje

Markorji so krepuskularni (aktivni ob zori in mraku), aktivni zgodaj zjutraj in pozno popoldne. Moški margorji so navadno osamljeni, samice pa se zberejo v črede do 9 osebkov. Gostota populacije v Pakistanu je od 1 do 9 živali na kvadratni kilometer. Alarmni klic je podoben klicu navadne domače koze.

Markhorji so okretna in gibčna bitja, ki se lahko z lahkoto vzpenjajo in skačejo po skalnatem terenu. V zimskih mesecih se markhor spusti na nižjo nadmorsko višino, da se izogne ​​močnemu mrazu.

Glavni plenilci markhorja so volk, snežni leopard, leopard, ris in ljudje.

Razmnoževanje Markhorja

Sezona parjenja se začne, ko moški markorji vstopijo v 'kolotečino' in se borijo za pozornost samic. Borbe vključujejo zaklepanje rogov in nato sukanje in potiskanje, dokler en samček ne pade.

Markorji zorijo okoli 18 - 30 mesecev. Sezona parjenja nastopi pozimi. Obdobje brejosti samic traja 135 - 170 dni, po katerem se rodi 1 do 2 mlajša otroka. Otroci Markhor se odstavijo pri približno 5 - 6 mesecih. Življenjska doba markhorja je vsaj 12 - 13 let.

laboratorij pomešan s kolijem

Markhorjevo stanje ohranjenosti

IUCN označuje markhorja kot ogroženo vrsto, kar pomeni, da mu v bližnji prihodnosti grozi izumrtje, če se ohranitvena prizadevanja ne bodo nadaljevala. V naravi obstaja število med 2.000 in 4.000.

Obstaja 5 podvrst markhor:

Kašmir Markhor (Capra falconeri cashmiriensis)
Astor Markhor (Capra falconeri falconeri)
Buharski Markhor (Capra falconeri heptneri)
Sulaiman Markhor (Capra falconeri jerdoni)
Kabul Markhor (Capra falconeri megaceros)

Vsaka podvrsta ima svoj status: ogroženi sta tako Capra falconeri falconeri kot Capra falconeri megaceros, medtem ko je Capra falconeri heptneri kritično ogrožena.

Razlogi za upad margorja so intenziven lov (na trofeje, meso in azijski trg zdravil), motnje in izguba habitata zaradi širšega naseljevanja ljudi in konkurence domače živine.