Noj

Noj, Struthio camelus, je velika ptica, ki ne leti, izvira iz Afrike. Je edina živa vrsta iz svoje družine Struthionidae in njen rod Struthio. Noji delijo vrst Struthioniformes s kiviji, Emusom in drugimi ratiti. Po svojem videzu je značilen z dolgim ​​vratom in nogami ter zmožnostjo teka z največjo hitrostjo približno 70 km / h, kar je največja hitrost na kopnem katere koli ptice. Noj je največja živa vrsta ptic in odlaga največje jajčece katere koli žive ptice.



Noj - največja ptica na svetu

prodam avstrijske sibirske mladičke

NojNoj ( Struthio Camelus ), ki živi v Afriki, je največja in najtežja ptica na svetu. Ta ptica, ki ne leti, stoji med 7 in 9 čevljev, kar ustreza 2,1 do 2,7 metra, in tehta med 198 in 287 kilogrami ali približno 90 do 130 kilogramov. Popolno moški noji so običajno večji od samic.






Ta ptica ima izjemno močne, močne noge, ki jim omogočajo, da v kratkih rafalih preženejo do 43 kilometrov na uro, kar je približno 70 kilometrov na uro. Ta ptica ima ogromen korak, ki meri med 10 do 16 čevljev ali približno 3 do 5 metrov. Nojeve noge so tako močne, da lahko z enim udarcem ubijejo tako veliko žival kot lev ali človeka.


Čeprav noj krila ne uporablja za letenje, jih med tekom uporabljajo kot krmila, jih prevračajo in obračajo, da jim pomagajo pri ravnotežju med gibanjem. Tudi krila in repna peresa uporabljajo v dodelanih dvornih plesih, jih razpihujejo in se pokažejo v dramatični, bleščeči predstavi. Po parjenju bo nojeva kokoš nesla med pet do enajst jajčec.




Noj je zelo privlačna ptica. Moški so dramatično črno-beli, medtem ko so samice ponavadi sive ali rjave in bele. Oba spola imata dolge gole vratove in noge, majhne glave. Za razliko od drugih ptic, katerih perje leži gladko in tesno skupaj, je nojevo perje ohlapno in daje ptici nekoliko kosmat videz.




Noje najdemo v odprtih savanah in puščavah po večjem delu osrednje in južne Afrike. Ta ptica je rastlinojed, ki se prehranjuje večinoma s travami, semeni, koreninami in listi, čeprav bo jedla tudi žuželke, majhne kuščarje in občasno nevretenčarje. Noji večino vode dobijo iz vegetacije, ki jo jedo, zato jim vode ni treba piti zelo pogosto. Ker te velike ptice nimajo zob, morajo zaužiti tudi majhne kamne in pesek, ki jim pomaga prebaviti hrano.


ameriški rdeči nos pitt bull

Na noja plenijo številni veliki plenilci v Afriki, tudi gepardi , Afriški divji psi , levi in hijene. Njeni dojenčki so še posebej občutljivi na plenilce in le 15 odstotkov jih običajno doseže v odrasli dobi. Noji pa so še vedno razširjeni in pogosti in so navedeni kot vrsta, ki najmanj skrbi na Rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN.


Slika noja A. Kniesel, licencirano pod GFDL

Noj je uvrščen med najmanjše skrbi. Ne izpolnjuje pogojev za kategorijo, ki je bolj ogrožena. V to kategorijo so vključeni široko razširjeni in bogati taksoni.