Rdeče slike uakari in dejstva

Omrežje UakariRdeči Uakari ( Papio plešast; ) s svojo plešasto glavo, škrlatno postavo, širokimi očmi, kratkim repom in kosmatim plaščem je verjetno videti kot pošast za tiste, ki jih imajo srečo v divjini. V resnici je ta zelo inteligentna južnoameriška opica ena izmed več kot 1100 živali, ki so trenutno uvrščene na rdeči seznam ogroženih vrst Mednarodne zveze za varstvo narave in naravnih virov.

Rdeče uakarije najdemo v džungli Peruja, Brazilije in Kolumbije, kjer živijo v skupinah od 5 do 100, znane kot vojaške enote. Uakari čete se ne zadržujejo ves dan in jedo žuželke, semena in sadje, ki sestavljajo njihovo prehrano. Ti zelo družabni primati so prav tako navdušeni popotniki, ki pogosto prevozijo tudi 4,8 kilometra na dan. Uakariji so izredno gibčna bitja, ki lahko s svojimi 15 cm (5,9 palca) prehelibilnimi repi visijo z dreves in lahko od veje do veje skačejo tudi do 20 metrov.

Rdeči Uakari je sorazmerno majhna žival, dolga približno 58 cm (23 in) in redko tehta več kot 4,1 kg (9 funtov). Kljub majhni velikosti ima živalski svetlo rdeč obraz in debel plašč rdečega ali belega krzna impozantni videz, ki lahko pomaga prestrašiti avtohtone plenilce, kot so ocelot, boa constrictor in harpijski orel . Številni znanstveniki verjamejo, da značilen videz Rdečega Uakarija pomaga tudi drugim pripadnikom čete, da ga opazijo v gostem, senčnem listju amazonske džungle. Drugi teoretizirajo, da so njihovi pisani obrazi znak dobrega zdravja za privabljanje potencialnih partnerjev, saj imajo divje živali, ki trpijo zaradi malarije in drugih tropskih bolezni, pogosto zelo bledo kožo.

IUCN trenutno rdeče uakarije uvršča med 'ranljive' zaradi lova in izgube habitata. V zadnjih treh desetletjih se je število rdečih uakarij, ki živijo v naravi, zmanjšalo za skoraj 30%. Dobra novica je, da se je stanje ohranjenosti vrste v zadnjem desetletju in pol dejansko izboljšalo. Leta 1994 so bili rdeči uakari navedeni kot 'ogroženi', kar pomeni, da so študije IUCN pokazale veliko tveganje za izumrtje. Leta 2006 pa so bili rdeči Uakari nekoliko nadgrajeni v 'ogroženi', kar kaže na verjetnost, da bodo ogroženi, če se razmere ne bodo izboljšale. Razvrstitev „ranljiva“ je bila za vrsto uporabljena leta 2008.

Kljub nenehnim prizadevanjem za zaščito vrst, ki so povzročile te nadgradnje, število rdečih uakarijev, ki živijo v porečju Amazone, še naprej upada. Če za zaščito naravnega habitata ne bodo sprejeti strožji ohranitveni ukrepi, bo ta pisana opica kmalu spet lahko izumrla.

Ključne besede: rep , mreža



Plešasti uakari, plešasti uakari, rdeči uakari, rdeče-beli uacari so uvrščeni med bližnje ogrožene (NT), so blizu uvrstitve v kategorijo ogroženosti ali pa se bodo v bližnji prihodnosti verjetno uvrstili v kategorijo IUCN Red Seznam ogroženih vrst

Države
Brazilija , Kolumbija in Peru
Rdeči habitati uakari
Gozd in Subtropska / tropska vlažna nižina
Nekaj ​​dejstev o
Omrežje Uakari

Teža odraslih : 3,165 kg (6,963 lbs)



mladički mešanice čivave jack terierja

Najdaljša življenjska doba : 36 let



Zrelost samic: 1204 dni

Brejost: 182 dni

velikost mešanice nemškega ovčarja terierja

Odstavitev: 639 dni



Velikost legla: 1

Legla na leto: 1

Interval med legli: 776 dni

podgana terier čivava mešanica tan



Vir: Starost , licencirano pod DC

Več živali se začne z R