Slike in dejstva sibirskega mošusa

Sibirski mošusni jelenSibirski mošusni jelen (Moschus moschiferus) tehta 15-17 kg. Moški vrste ima pasje zobe, ki lahko zrastejo do 8 cm in segajo pod ustnice. Kratko krzno je različne barve od kostanjeve do sive. Skoraj v vsaki situaciji se opira na svoj akutni sluh. Na splošno gre za nočno bitje. Na območju, za katerega meni, da je dom, vedno znova uporablja iste poti, ki povezujejo njegova skrivališča, prehranjevalne regije in območja za druge dejavnosti. Porablja vrsto vegetacije, vključno z rožami, listi, mladimi travami in poganjki. Kosilo je tudi na vejicah, lišajih in mahovih, zlasti v zimski sezoni. Če je hrane malo, bo lubje prežvečil z drevesa ali se postavil na zadnje noge, da bo nabral liste. Jelen je brez samic in mladih potomcev osamljen, razen v času rušenja, ko takrat samice živijo v majhnih skupinah. Moški vzgojo prepusti samici. Sibirski mošusni jeleni močno varujejo svoje ozemlje. Moški jeleni z vonjem zaznamujejo svoja ozemlja tako, da žlezo repa režejo o kamenje in drevesa.

Sibirski mošusni jelen si rad domuje v grmičih in gozdovih med 8.500 in 11.800 ’višinami (2600 in 3600 m). Mošusne jelene lahko najdemo v Sibiriji, na severovzhodu Kitajske, v Mongoliji, Južni Koreji, na otoku Sahalin in v Severni Koreji. Populacija mošusnih jelenov se je v začetku devetdesetih let zmanjšala za približno 50% zaradi velikega povpraševanja po naravnem mošusu, večinoma na Japonskem, Kitajskem in v Koreji. Sedanje prebivalstvo ni znano, zagotovo pa upada. Trenutno je sibirski mošus ogrožena vrsta.

Glavni razlog za upad populacije je prelov moškega jelena na mošus. Tudi samci in samice, ki so premladi za proizvodnjo mošusa, se ujamejo v pasti, namenjene moškim, starim 3 leta ali več. Na propadanje vpliva tudi izginotje gozdnega habitata.

Mošusna žleza samca je po velikosti podobna stisnjeni pesti in se nahaja med popkom trebuha in genitalijami. Mošus iz te žleze se uporablja za izdelavo parfumov in mila, pa tudi v medicinske namene na Daljnem vzhodu. Cena mošusa je visoka. Leta 1972 je v Nepalu mošus stal več kot zlato.

Slika sibirskega mošusa, avtor F. Spangenberg, 2005, licenca pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Neporabljena licenca .

Ključne besede: nočni , migrirati



Sibirski mošusni jelen je na Rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN uvrščen med ranljive (VU), za katere velja, da jim grozi izumrtje v naravi.

Poimenovanja sibirskega mošusa
Mladiči / dojenčki sibirskih mošusnih jelenov se imenujejo 'rjavec ali rit'. Samice se imenujejo 'srna, košuta ali krava', moški pa 'dolar, jelen ali bik'. Skupino sibirskih mošusnih jelenov imenujejo 'čreda'.
Države
Kitajska , Koreja, sever , Koreja, Južna , Mongolija in Rusija
Nekaj ​​dejstev o
Sibirski mošusni jelen

Teža odraslih : 10 kg (22 lbs)



Zrelost žensk: 473 dni



Brejost: 162 dni

Odstavitev: 106 dni

Velikost legla: 2



Legla na leto: 1

Teža ob rojstvu : 0,459 kg (1,0098 lbs)

Vir: Starost , licencirano pod DC



Več živali se začne s S