Wallaby

OGLAS Vir slike

TO Wallaby je vreča ali vreča, ki je član družine kengurujev. V znanstveni družini Macropodidae (Macropodidae pomeni 'velika stopala') je približno 30 različnih vrst wallabyjev (makropodov). Wallabies so manjši od kengurujev in so razširjeni po Avstraliji in sosednjih otokih.

Wallabies so razširjeni tudi na Novi Zelandiji (uvedeni), kjer jih pogosto lovijo, saj veljajo za škodljivce. V Združenem kraljestvu je celo nekaj populacij valabijev, na otoku Man pa živi okoli 100 posameznikov (zaradi pobeglih iz živalskega vrta). Ime wallaby izvira iz plemena Eora Aboridžinov, ki so bili prvotni prebivalci območja Sydneyja.

Wallaby Opis



mešanica kavalirja in pudla king charles

Glede na vrsto so valabije majhne do srednje velike živali, pri čemer lahko največji od glave do repa meri 1,8 metra v višino. Valabiji lahko tehtajo od 2 do 24 kilogramov.

Wallabies imajo zelo močne repove in zadnje noge. Repi Wallaby niso pretirni (uporabljajo se za prijemanje), ampak se uporabljajo za ravnotežje in oporo v sedečem položaju. Zadnje noge se uporabljajo za skakanje pri visokih hitrostih in za preskakovanje velikih razdalj. Pri spopadih moški z zadnjimi nogami izvaja močne brce.

Habitati Wallaby

Wallabies običajno raje bolj oddaljena območja, ki so gozdnata ali razgibana, kot pa odprte sušne ravnice, ki so bolj primerne za večje, bolj ravne noge kengurujev. Nekateri manjši valabiji so prebivalci gozdov, kot so pademeloni (katera koli od sedmih vrst majhnih košarkarjev) in Dorcopsulus (Macleayev Dorcopsis (Dorcopsulus macleayi) in
Mala Dorcopsis (Dorcopsulus vanheurni).

tigrasti modri pit bull

Obstaja veliko vrst valabijev, ki so približno razvrščene po habitatih: grmičevje, ščetke in kamnite valabije. Hare wallabies so poimenovani zaradi njihove velikosti in njihovega zajčjega vedenja.

Wallaby Diet

Wallabies so rastlinojede živali in se prehranjujejo predvsem z rastlinami in travami. Imajo podolgovate obraze in velike ravne zobe, ki so potrebni za žvečenje skozi rastlinstvo. Nekatere vrste wallaby, kot je Tammar wallaby, živijo na območjih, kjer ni oskrbe s sladko vodo, zato se morajo odzvati na rastlinske sokove, da zadovoljijo svojo žejo, lahko celo pijejo slano morsko vodo.

Obnašanje Wallabyja

Wallabies prikazujejo zelo raznoliko vedenje. Večje vrste so ponavadi dnevne ali podnevi večinoma aktivne. Manjše vrste so ponavadi nočne ali večinoma aktivne ponoči. Manjše vrste so pogosto samotne, medtem ko večje vrste pogosto živijo ali se prehranjujejo v skupinah do 50 živali, imenovane mafije. Nekaj ​​vrst naj bi bilo teritorialnih. Živijo sami in branijo svoje domače območje.

Razmnoževanje Wallaby

Plemenska sezona za večino valabijev je med januarjem in februarjem. Po obdobju brejosti 28 dni se rodi en sam joey. Kot večina torbarskih živali se tudi mladi valabiji (joeys) rodijo zelo majhni, nerazviti in ranljivi. Takoj ko se rodijo, se prilezejo v torbico za matere, kjer ostanejo vsaj 2 meseca, in se še naprej razvijajo v naslednjih 7 mesecih.

modri modri pitbulli za nos

Tudi po tem, ko zapustijo torbico za matere, se bodo džoji vrnili, če bodo ogroženi. Če samica wallaby znova zanosi, ko je joey še vedno v svoji vrečki, se razvoj zarodkov ustavi, dokler joe ne zapusti vrečke, kar se imenuje embrionalna diapavza. Življenjska doba wallabyja je v naravi približno 9 let.

Ohranjenost Wallabyja

Štiri vrste v tej družini so že izumrle. Številni drugi so ogroženi, kar pomeni, da jim grozi izumrtje v naravi. Drugi veljajo za ranljive, kar pomeni, da se v naravi soočajo z velikim tveganjem za izumrtje. Sprejemajo se nekateri ukrepi za pomoč določenim vrstam, vključno z zaščito njihovih habitatov in gojenjem v ujetništvu, zato jih bodo lahko kasneje znova vnesli v naravo.